Pe site-ul  Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost implementat un instrument online de identificare unde poate fi aflat codul IBAN al contului de TVA deschis la Trezorerie.

Instrumentul este unul simplu si include doar două câmpuri de completat. Pentru a va afla contul IBAN de TVA  și Trezoreria la care este deschis trebuie doar sa introduceti codul de identificare fiscală al companiei și codul de validare, generat automat.

Pentru cei care  prin optiune vor sa aplice sistemul de luna viitoare, trezoreria statului pune la dispoziție conturi gratuite. “Toate comisioanele sunt zero, iar extrasele de cont vor fi gratuite și disponibile și online”, precizează MFP.

Ministerul a fost informat de CEC Bank, bancă la care este unic acționar, de lansarea produsului “contul pentru gestiunea TVA”, lipsit de comisioane.  Astfel, pentru clienții CEC Bank, contul de TVA va avea comision zero atât pentru deschideri și închideri de cont, cât și pentru încasări intra și interbancare, plăți decontate în sistem interbancar, depuneri în numerar efectuate de persoanele autorizate ți administrare în cazul clienților care achiziționează sau dețin Pachetul IMM CEC Bank (contul TVA se include gratuit în pachet)

Și UniCredit Bank a anunțat că va deschide pentru toți clienții săi, în timp util, conturile de TVA, lipsite de comisioane de administrare, așa încât cei care doresc să obțina facilitățile prevăzute de lege cu privire la plata impozitului sau la anularea penalităților de întârzire aferente obligațiilor fiscale reprezentând TVA, să le poată folosi de la 1 octombrie 2017.

Conform noii reglementări legislative, plata defalcată a TVA se aplică pentru toate operațiunile taxabile din punct de vedere al TVA pentru care locul livrării de bunuri sau locul prestării de servicii se consideră a fi în România. De asemenea, fiecare plătitor de TVA va trebui să aibă minimum un cont separat de TVA, diferit de contul curent, deschis la bancă sau la Trezoreria statului, pe care va trebui să îl utilizeze atât pentru încasarea TVA de la clienți cât și pentru plata TVA către furnizori. Conturile cu destinație de TVA vor conține obligatoriu în structura codului IBAN șirul de caractere “TVA”.